donderdag, maart 31, 2005

9/11/2011


 Posted by Hello

Sporenburg in rep en roer na een brief van stadsdeel Zeeburg waarin wordt aangekondigd dat het pseudo-fascistische/megalomane Fountainhead project een tweede leven is begonnen. En voor onze zonden krijgen we twee flats collectief in de reet geduwd. Nu bevindt onze woning zich gelukkig aan het einde van de straat zodat we ten minste niet de hele dag tegen het gedrocht hoeven aan te kijken. Het fijne uitzicht op KNSM, met de boot en voetballende kinderen is straks echter verleden tijd. Krijg je in ieder geval een lekkere uitrit voor in de plaats ter hoogte van de allerlaatste (en overigens idiote) speelplek voor terug. Jaja, het stond allemaal begin jaren negentig in het heilige bestemmingsplan (toen de hele buurt nog, vrij naïef, gepland was voor tweeverdieners-zonder-kinderen) waar Fountainhead zich trouwens niet aan hoeft te houden (in de nieuwe opzet komt de kolos gedeeltelijk in het water te staan.) Het is allemaal hoogst irritant, de gemeente vangt bakken met geld voor elk miezerig stukje grond die wethouders zonder visie kritiekloos laten vol bouwen (er is inderdaad een schrijnend gebrek aan luxe appartementen in Amsterdam.) Zal ook wel moeten vrees ik, nu die Noord-Zuid lijn heel verrassend tegenvaller na tegenvaller moet incasseren. Maar ondanks alles moet ik toegeven dat het wel van moed getuigt om in deze tijden met een identiek paar flats aan te komen zetten. Ze mogen precies zo eindigen als hun grote voorbeelden.

woensdag, maart 30, 2005

Jimbo!


Posted by Hello

“Then one day, a possessed person jumped out of the crowd and started imitating a god.”

Zag die laatste biografie van Jim Morrison met saaie titel Jim Morrison: Life, Death, Legend staan en dacht “waarom nog een biografie? Is niet alles gezegd?” En ook nog eens van de auteur van Hammer of the Gods, de standaard biografie over rock & roll exces zoals uitgevoerd door Led Zep. Maar goed ze hadden hem in de bibliotheek staan, ik had zin in een biografie en het is een verhaal dat je talloze keren kan vertellen, want het speelt zich af op het niveau van mythen. Waar No One Here Gets Out Alive van Hopkins & Sugerman het voor elkaars kreeg om het verhaal van Morrison saai te maken en te reduceren tot de meest banale opsomming van wat hem nou net niet interessant maakt (zuipen en drugs) en Oliver Stone’s The Doors wel de esthetiek van de jaren zestig wist te vangen in een hyperreële orgie waar tegelijkertijd elk subtiel gebaar moest worden opblazen, gaat Stephen Davis veel genuanceerder te werk, hij laat de lezer veel werk opknappen. Wat meteen opvalt, Davis blijft maar benadrukken: Morrison leest en leest en leest. En ook dat het gedeelte van de jeugd en zijn leven tot het verschijnen van The Doors het meest interessante deel van de biografie is. De neergang zet al eigenlijk begin 1968 in en dat blijft vaak een pijnlijk verhaal van alcoholisme, heroïsch maar uiteindelijk futiel verzet tegen al dan niet gezichtloze autoriteiten, verraad binnen de groep.

Die periode daarvoor is fascinerend omdat het zoveel vragen oproept over lot, wil en visioenen. Over hoe een boekenwurm, letterlijk dakloos, die eigenlijk schrijver of socioloog dacht te worden, verzonken in drugsvisioenen klaar is om anoniem te verdwijnen in de golf van de jaren zestig en binnen twee jaar een ster is, zonder precedent, en eigenlijk is er na hem nooit iemand zoals hij geweest (ook omdat de regels van het spel zijn veranderd en hij de frontier schiep.) De lijn tussen roem en anonimiteit is zo dun dat je haast moet gaan geloven in lot, in een rol die gespeeld moest worden tot de logische conclusie.

“In that year there was an intense visitation of energy. I left school & went down to the beach to live. I slept on a roof. At night the moon became a woman’s face. I met the spirit of music.”

Wie zegt er nog zulke dingen? En als er al een rockster zou zijn die het zou kunnen dan zou deze toch meteen als pretentieus worden afgebrand. Trouwens de rockcritici konden er ook wat van in die tijd: “The Doors raise sunken continents in everybody’s mind” en “We remember things from a million years ago when he sings.” Trouwens allemaal waar.

Veel interessante weetjes ook, zoals Francis Ford Coppola die klasgenoot is van Morrison bij filmstudies op UCLA. Dat Warhol al in een vroeg stadium helemaal idolaat van hem is, dat ze Antonioni ontmoeten en ‘L’America’ voor Zabriskie Point schrijven (helaas niet gebruikt…stom/stom/stom) en vooral dat zijn vader, later admiraal, als kapitein in de Golf van Tonkin aanwezig was tijdens het incident dat de Vietnam oorlog zou veroorzaken (ironisch gezien de rol van ‘The Unknown Soldier’ als anti-oorlogstatement.)

Verder interessant dat Morrison net voor zijn Miami episode gefascineerd raakt door het extreem radicale Living Theater en een aantal keer gewoon het podium opstapt om mee te spelen. Aangezien Davis niet zoals Stone afhankelijk is van het gebruik van muziek (waarvan de rechten bij haar ouders liggen) kan hij Pamela Courson, Morrisons officieuze levenspartner, afschilderen als verwende junkie waar de man toch altijd bij terugkeerde.

Davis volgt tot Parijs eigenlijk strak het leven van The Doors langs alle concerten die zij spelen, op het eerste gezicht saai maar het geeft wel heel secuur weer hoe de muziek zich ontwikkelde en hoe Morrison zijn gedichten er door heen verwerkte (verbaasde me er over dat ze ‘Celebration of the Lizard’ vaak hebben opgevoerd, alhoewel de molensteen ‘Light My Fire’ Morrison tot zijn laatste concert ongeveer bleef achtervolgen.) Daar tegenover staan twee “openbaringen” waar deze biografie een beetje mee wordt verkocht die Davis eigenlijk nooit hard kan maken. Morrisons biseksualiteit blijft altijd hangen in een waas van geruchten (zeker als je het vergelijkt met de “goed gedocumenteerde” heteroseksuele uitspattingen. Niet dat het mij wat uitmaakt, want laten we wel wezen zijn in leer gestoken Lizard King persona is onmiskenbaar een homoseksueel archetype. Zie Peellaert and Cohns essentiële Rock Dreams) Ook het nieuwe inzicht rond de dood in Parijs is niet erg sterk, niet meer dan een impliciete beschuldiging dat Courson haar man met heroïne van kant heeft gemaakt zodat zij er met zijn fortuin (dat hem toch niet interesseerde) vandoor kon gaan. Zeker omdat in de pijnlijke beschrijving van zijn laatste dagen zo duidelijk wordt dat Morrison uit elkaar aan het vallen was (lijkschouwer “27 jaar oud? Ik wilde 57 jaar opschrijven.”) Parijs is sowieso een wrange episode, Morrison lijkt er gelukkig te kunnen worden maar je merkt dat het minstens twee jaar te laat komt. Aan de andere kant, The Doors als bekend fenomeen bestonden maar vier jaar, niet meer dan een flits waarin waarschijnlijk nooit tijd is geweest voor reflectie. Pff, afkappen maar, ik kan er over blijven doorschrijven. 473 bladzijden, je leest het in een paar dagen uit.

dinsdag, maart 29, 2005

Hannah: vandaag 4 jaar


Posted by Hello

Een wervelwind van schoonheid, humor, elegantie en taal. De dageraad van een nieuw leven (door haar vader meewarig geobserveerd, niet zonder melancholie.)

maandag, maart 28, 2005

Op de helft

Een half jaar Droommachine: Sporenburg. Het is snel gegaan. Ben erg tevreden over het resultaat tot nu toe. Veel kleine toepassingen gevonden, connecties gelegd, ideeën gelanceerd, in discussies geparticipeerd en door de termijn van een jaar blijft het tempo lekker hoog. Soms twijfel ik wel eens over die productie maar ik ben vooral blij met de observatie dat het schrijven er gewoon in zit, niet over hoeft worden nagedacht. 28 september 2005 eindigt Droommachine: Sporenburg nog steeds als gepland. Een jaar van gedocumenteerde gedachten die je meestal weer vergeet, de nostalgie van de toekomst alvast uitgetekend.

zaterdag, maart 26, 2005

Roxy Music CDR

01 Re-make/Re-model
02 For Your Pleasure
03 Ladytron
04 Virginia Plain
05 Editions of You
06 Out of the Blue
07 Both Ends Burning (Viva! versie natuurlijk)
08 Mother of Pearl
09 More Than This
10 Do The Strand

vrijdag, maart 25, 2005

Rustig aan...luister naar dit

Even een soort pauze inlassen, lees op het moment wanneer er zich maar een moment voordoet de Jim Morrison biografie van Stephen Davis (kom ik zeker nog op terug.) Draai op het moment van alles, de nieuwe Fischerspooner, de schitterende dub van Tiefschwarz – Issst (er is alweer bijna genoeg materiaal voor een volgende Vet Geluid mix), Mathew Jonson – Gemini en ik trek weer wat meer vinyl uit de kast: Wagon Christ - Throbbing Pouch (na al die jaren snap ik nog steeds niet waarom over deze generieke triphop zo juichend wordt gedaan, wel mooie woorden over H*m*n *ft*r *ll: “Daft Punk are so post-modern that they come out the other side and just sound totally, undeniably Modern”), Moodymanns Silent Introduction, Miles Davis - In A Silent Way en dus L.A. Woman van The Doors. Dacht eigenlijk dat mijn LP helemaal onspeelbaar was geworden maar met de nieuwe naald valt het erg mee. Heerlijke rauwheid. Beetje rare plaat in het Doors oeuvre (was trouwens de eerste die ik ooit van ze kocht en ach nog zo’n persoonlijk feitje ‘Love Her Madly’ was nummer 1 op de dag dat ik werd geboren), het is The Doors definitief “gedepsychedeliseerd”. Het is zo’n Amerikaanse muziek, ik krijg altijd associaties van bars in Los Angeles, eindeloze snelwegen, een soort wetteloze zone (zie met name ‘The WASP (Texas Radio and the Big Beat’), warm, vochtig, gevaarlijk.

woensdag, maart 23, 2005

BRRRRRRRROOOEEEEMMMMM!!!!!!

Afijn, gisteren dus in Utrecht Sunn o))) zien optreden (de blogosfeer was in da house met De Zoon van het Zwijgende Tijdperk, Laagtonen, Kosmonaut Baskov en The King of Rock, check van deze laatste ook even het interview met O’ Malley, fascinerend om te lezen dat er weinig improvisatie aan te pas komt tijdens een optreden.) Kon helaas maar een half uur van Sunn o))) meepikken wegens trein/vroeg opstaan maar dat was op zich genoeg (zo kan ik me voorstellen dat ze tot in de eeuwigheid aan het doorspelen zijn.) Ik vermoed dat ze heel stiekem achter het gordijn al waren begonnen, als het dan valt voel ik voor het eerst in jaren tijdens een concert iets van kippenvel. Het lijkt zo flauw maar vier gasten in gewaden met kappen en dan die ontzettende trage lavariffs, het heeft zoiets moois en ontroerends. Ja, ondanks alle stoere praat over metafysische leegte, Apocalyps en eeuwigheid (sla de tekst/tirade in het cd-hoesje van The Grimmrobe Sessions er maar eens op na met die soms prachtige zinnen als “The last circumference as the sun despoils its logic and flattens into final gasping throes,” “Funerals for demi gods that pass through solid stone”), ondanks dat is Sunn o))) zo menselijk, een soort soulmuziek in de Autechre stijl maar met een, vanwege het volume, louterend/reinigend potentieel. Het is een eindmuziek, een van de vele logische conclusies van rock. En je buikspieren worden ook meteen getraind.

Boris, dat er voor speelde, was dan eigenlijk heel braaf en “muzikaal”. Daardoor misschien meer conventioneel mooi, zeker met die psychedelische intro/outro in de stijl van A.R.Kane/Pink Floyd. Vond ze na een aantal negatieve verhalen vrij goed, heel Japans netjes en met een fantastische drummer (en ja, eentje die echt de habitus van Animal bezit.)

dinsdag, maart 22, 2005

Heaven


 Posted by Hello

Eindelijk de laatste Tom Twyker gezien (toch ook weer van drie jaar geleden) en het deed me erg weinig. Misschien dat het werken met een script van een ander hem niet goed afgaat, dan wordt duidelijk hoe belangrijk zijn persoonlijke structuur en obsessies met tijd en lot zijn. Aan de andere kant zitten er echo’s in de film van die obsessies maar ze zijn zo oppervlakkig (beide geliefden hebben dezelfde naam, zijn op dezelfde dag jarig) en ik krijg ook het gevoel dat Twyker de grenzen van zijn metafysische boy-meets-girl vertelkunst heeft bereikt. Vette katholieke film ook over goed en slecht, vergeving, liefde zonder dat het echt goed wordt uitgewerkt (en met op zich wel mooie oppervlakkige hints naar katholieke iconografie, zie foto.) Geen wonder dus dat Heaven zich in Italië afspeelt. Dat is eigenlijk het plezierigste aan de film, de oude internationale 70s coproductie sfeer plus de mise-en-scène van pompeuze politiebureaus en tijdloze dorpen (in Italië wordt de camera vanzelf lyrisch.) En okay, niemand kan zo mooi sneu zijn als Cate Blanchett. Maar eigenlijk maakt Heaven duidelijk wat altijd een latent probleem is geweest van Twykers films, dat voorbij het visuele vuurwerk en karakteristieke vertelmanier iets wezenlijks afwezig is. Het morele dilemma is ook te makkelijk gemaakt voor de kijker: Philippa (Blanchett) probeert een drugsbaron beschermd door de politie op te blazen, het komt op mij als een geforceerd gegeven over. Want als ze een politieke tegenstander had willen liquideren of een abortusdokter, dan had je de kijker echt het vuur aan de schenen gelegd, was de liefde van Filippo echt voorbij goed en kwaad. Nu hoef je zo weinig moeite te doen, “ach een paar onschuldigen vermoord maar ze wilde een perfide drugsdealer vermoorden. Ze bedoelde het goed.”

maandag, maart 21, 2005

Vet Geluid voor Veteranen

De stroom van goede nieuwe tracks in 2005 (plus achterstallig onderhoud uit 2004) is van dien aard dat het alweer tijd is voor een Vet Geluid update. Vet Geluid Voor Veteranen, een melancholische variant deze keer (41 minuten, winmedia via yousendit dus 7 dagen actief als download.)

Mathew Jonson – Marionette
Soms heb ik het gevoel dat Mathew Jonson alleen bestaat zodat Vincent en ik elkaar superlatief na superlatief kunnen toezingen. De man kan gewoon niets fout doen. Hij is op het moment techno. Met dat signatuurgeluid: ruimtelijke emotionaliteit. (Die liveversie op de B-kant mag er ook zijn trouwens.)

Hell – Je Regrette Everything (Superpitcher remix)
Het alweer twee jaar geleden verschenen NY Muscle album is altijd ondergewaardeerd geweest. Nu blijkt dat Hell weer eens flink op de zaken vooruit liep en waart het in remixvorm als een geest door Vet Geluid. Het zwakste nummer van dat album krijgt een fabuleuze herbewerking van die andere emogigant Superpitcher. Het is allemaal weer zo heerlijk wollig, je kan er eeuwig in wegslapen.

John Tejada – Sweat (On The Walls)
Clubkraker zonder dat het een euforische rampestamper is. Voor een track die handelt over het genot van uitgaan is het zelfs vrij ingetogen (schaduwen van Tyree’s ‘Video Crash’.)

Vince – Superworld (DJ T remix)
Vet Geluid zonder Get Physical? Nah. Alweer een vrij melancholische track met hele fijne handclaps. Lover’s acid, zoals Luke Viberts nieuwe album het noemt.

Envoy – Move On (Alex Smoke Dub)
Vet Geluid met hints van de goede oude vertrouwde Maurizio skank en een de stem van een robot die teveel heeft gerookt en vervolgens flink uit elkaar wordt getrokken.

Alex Under – Las Bicicletas
Uit de minimale school van Trapez een luchtige variant van Vet Geluid.

Basteroid – Against Luftwiderstand (Remix by Ada with Metope and Jack Fairley)
Dit is hem! Dit is zo ontzettend goed. Basteroid levert de brombas, maar het is Ada’s stem, de stem van de mooiste, meest zuchterige ijskoningin, die hier heerst in een met Jack Fairley gezongen pingpongduet.

Dominik Eulberg – Gasthof Zum Satten Bass
De bioloog met het oog voor prachtige titels blijft ook strooien met vetheid. Meest functionele track van de mix, Eulberg heeft geen enkele poppretentie, hij bestudeert basgeluiden zoals hij de Zuid-Beierse boomkever bestudeert, vol liefde.

Feist – Inside And Out (Ewan Pearson and Usher Elektronischer Dub)
En dan iets speciaals. Pearson gaat aan de slag met zangeres Feist en houdt het tempo laag (113 bpm) om zo voorzichtig met de puzzelstukjes van haar stem iets groots op te bouwen.

zondag, maart 20, 2005

Dertien probleemgebieden (van heel klein tot heel groot)

Altijd fascinerend om dit soort dingen te lezen. New Scientist 13 things that do not make sense. Fascinerend omdat er nog al wat radicale vragen tussen zitten en een mysterie uiteindelijk spannender blijkt dan een oplossing.

(Was de laatste dagen voor wat losse einden van Droomstof in de sterrenkunde gedoken en werd vrij gelukkig van de schoonheid van kosmische chemie, etc. Zoveel poetica dat je als schrijver weinig hoeft toe te voegen.)

Ajax – PSV 0-4

Schijt…ik ging al met weinig hoop naar het evenementencomplex en de eerste twintig minuten zag alles er eigenlijk wel prima uit, Ajax speelde veel meer naar voren dan onder Koeman, PSV zag er niet bijster geïnspireerd uit. Maar dat is dan ook de kracht van dit PSV, ze pretenderen niet te voetballen op een manier die ze niet kunnen. En ze hebben geduld. Twee kinderlijke dekkingsfouten afgestraft en de wedstrijd is over. Geen zweetdruppel gelaten. Persoonlijk pijnlijk omdat de Grote Satan drie keer scoort, terwijl ik de eerste helft vooral had genoten van zijn theatrale valpartijen. Zal je altijd zien. Over PSV verder weinig te melden behalve dat Gomes op een cruciaal moment in de wedstrijd een werkelijk miraculeuze redding deed.

En Ajax? Ajax heeft meer problemen dat een nieuwe trainer kan oplossen. Want er zijn genoeg voetbalproblemen (dingen als positiespel, automatismen) naast mentale problemen (geen wil-om-te-winnen, geen collectief, gebrek aan discipline, inzicht.) Los daarvan wordt nu pijnlijk duidelijk dat alles eigenlijk bij die club langs elkaar leeft. Er is geen symbolische continuïteit, geen visie en de architectonische fouten van De Arena zullen nooit voor een direct contact zorgen tussen publiek en spelers. Niemand met macht zal dit bij Ajax zien en zo wel dan geen zin/mogelijkheden hebben om er wat aan te veranderen. Het is weer 1989. Alleen vermoed ik snijdt het dit keer nog dieper, is het idee “Ajax” dood.

zaterdag, maart 19, 2005

Nog meer Waking Life


Posted by Hello

Hey. You a dreamer?

Yeah.

I haven't seen too many around lately. Things have been tough lately for dreamers. They say dreaming is dead, that no one does it anymore. But it's not dead, it's just been forgotten. Removed from our language. Nobody teaches it so no one knows it exists. The dreamer has been banished to obscurity. Well, I'm trying to change all that now, and I hope you are too. By dreaming every day. Dreaming with our hands and dreaming with our minds. Our planet is facing the greatest problems it's ever faced, so whatever you do, don't be bored. This is absolutely the most exciting time we could have possibly hoped to be alive. And things are just starting.

(met dank aan American Buddha waarop de tekst van Waking Life is te vinden plus de film onderverdeeld in screenshots. Essentieel, want nalezen is soms nodig.)

Bret!

Passionate Magazine met een Bret Easton Ellis special! Dan heb je mijn aandacht (shit, jaargang 12?!?) Leest het zo in een middagje uit en het is niet allemaal even interessant, maar kom op het is een goede poging om eens serieus BEE te plaatsen. Begint als een trein: hoofdredacteur Dekker wint er geen doekjes om “Ellis is een revolutionair, en zijn American Psycho vormt een keerpunt in de literatuur.” Hupsakee, niet voorzichtig doen gewoon voor het grote gebaar gaan (als hoor ik Arie nu al protesteren.) Ook een lekker carrièreoverzicht waarin zulke pareltjes staan als “Ik herinner me heel precies dat ik zwarte coltruien droeg en langzaam door de regen liep met mijn handen in mijn zakken, zelfs al op de kleuterschool. Ik had helemaal geen plezier in waar mijn klasgenoten zich mee vermaakten: klimrekken, draaimolens, samen liedjes zingen, ik vond het allemaal even hopeloos.” Als kind schreef hij ook al een verhaal over een jongen die wakker wordt en ontdekt dat hij in een pannenkoek is veranderd.

Maar genoeg gelachen. Bas Heijne bewijst weer eens dat hij een groot essayist is. In ‘Een oord van onderkoelde verschrikking’ doet ook hij niet moeilijk: de beste schrijvers zijn verslaafde schrijvers en Ellis hoort “gewoon” thuis in het rijtje Dostojewski, Fitzgerald. Precies. Had misschien zelfs wat langer gemogen en ook hier, zoals in de andere bijdragen wordt Glamorama te makkelijk ondergewaardeerd. Rob van Erkelens ‘Ik ben er niet’ is op zich goed maar als je een beetje thuis bent in de Ellis <> Baudrillard interface kom je tot weinig nieuwe inzichten. Aan de magere kant is Leon Verdonschot over muziek in Ellis. Lijdt een beetje aan het “nee Bateman, Springsteen is niet overgewaardeerd” probleem (ik zou zeggen, daar heeft Bateman nou wel een keer gelijk.) Vreemd genoeg ook geen Led Zep citaat uit Less Than Zero. Gemiste kans, check ‘Notes Degree Zero’ van Graham Caveney in Shopping In Space essaybundel uit 1992 voor een interessante analyse van muziek in Less Than Zero (sowieso wordt Ellis gebruik van muziek in die bundel uitstekend geduid.)

Staan ook nog wat ellisiaanse verhalen in van Nederlandse schrijvers. Ik word er niet vrolijk van. Behalve Thomas van Aalten, die met ‘216.52.241.176’ iets van ballen toont (en mooi inspeelt op Lunar Park.) Blijft lachen met die gast (vreemd dat zoveel zuurbekjes het niet herkennen.) Mooie foto’s van Ellis trouwens (vooral die in Amsterdam met voorbijrijdende tram waarop de tekst “Dichtbij…heel anders” is te ontwaren. Goeie paarse stropdas trouwens.)

vrijdag, maart 18, 2005

Lege handen, vol hoofd

Op zoek naar een Totally Spies! poster voor Hannah vielen me zo wat zaken in de popculturele barometer op. Orlando Bloom (die elf uit Lord of the Rings) is verreweg het populairste sekssymbool. Audrey Tautou heeft Béatrice Dalle eindelijk van de troon gestoten als Franse actrice met zwart haar die begeert dient te worden (op zich vreemd omdat ze zo seksloos is, maar ja je weet in ieder geval dat ze je huis niet plotseling in de fik steekt. Daar is wat voor te zeggen.) Sommige dingen veranderen nooit: er zijn zelfs meer posters van Scarface te vinden dan ooit tevoren (Tony Montana is erg multicultureel want natuurlijk ook nog eens een grootheid in de hiphop iconografie.) Geen Totally Spies! poster te vinden, en dat terwijl Alex, Sam en vooral Clover de voorbeelden voor een nieuwe generatie meisjes zijn. Gat in de markt.

Voor het eerst in jaren ook in Fame geweest en ze geven elke cd ooit ongeveer weg tegenwoordig (okay, voor 8,99.) Ook dubbele mixcds als The Workout, World Service en Live At The Heavenly Social van Weatherall en Fearless. Die laatste twijfelde ik nog over en ik zag ook nog dingen als Enter The 36 Chambers (schaam) of Ghost Dog liggen. Maar het lukt gewoon niet. Ik word overvallen door een gevoel van “laat allemaal maar. Waarom nog de moeite doen.” Helpt ook niet dat welke muziek ik op het moment ook opzet wordt verstoord door dreinende slogans als “ROCK ROBOT ROCK”, “Techno-lo-gic”, “I ammmmm the BRAINWASHAAAAH”. Geen grap dat laatste.

donderdag, maart 17, 2005

Buig diep

Terwijl ik zo weer eens naar Human After All luisterde, kon ik me opeens elke track voorstellen als een portret van een robot, zeg maar ‘Steam Machine’ een 19e eeuwse, grotesk onhandige en puffende robot, ‘Make Love’ een briljante liefdesrobot, ‘BrainwashAAAAH’ een compleet doorgedraaide vechtmachine (beetje die verkrachterrobot op de originele Appetite For Destruction hoes), ‘Technologic’ een doordravende bureauslaaf, ‘Emotion’ een vaderrobot die heel goed slaapliedjes kan zingen, etc. etc. Kwam er eigenlijk op omdat iemand op ILM ‘Robot Rock’ omschreef als de opkomstmuziek van een brute cyborg worstelaar.

Fantastisch maar opeens bedacht ik dat ik deze figuur nog op een mijn harde schijf had staan. Lijkt me duidelijk wie eigenlijk een hoofdrol dient te spelen in alle Human After All videoclips. Ik krijg altijd tranen van plezier en ontroering in mijn ogen als ik hem aan het werk zie (het is dus die gast in het rode-oranje shirt, vergeet niet te letten op dat hoofdknikje als hij klaar is.)

woensdag, maart 16, 2005

Uitpuffen

Denk er over na om de warholiaanse analyse van Human After All uit te werken tot een artikel. Al zie ik meteen het probleem van afzet, want te pop voor kunsttijdschriften, te kunst voor het poptijdschriften. De duizelingwekkende stroom van meningen geeft een kick maar heeft net als in het geval M.I.A. na verloop van tijd iets vermoeiends en produceert uiteindelijk ook een teleurstelling over de…uhm…tijdgeest. Alles lijkt wel “nog een cdtje” te moeten zijn in een oneindige parade van muziek, die vooral gecategoriseerd dient te worden in jaarlijstjes. Pas op als iets niet in makkelijke goed/slecht, leuk/stom, spannend/saai termen kan worden gevangen, als iets meta gaat, zichzelf dingen gaat afvragen over genre, beperkingen, verwachtingen, originaliteit, authenticiteit.

Er bestaat een puriteinse kritiek op Human After All, “zo kort aan gewerkt, zoveel herhaling, kan alleen maar luiheid zijn en dus niet goed”, die samengaat met een angst voor pretentie, angst om eens aan het denken gezet te worden, om te twijfelen, om in het ooitje te worden genomen (oh, wat is men bang om het slachtoffer te worden van een grap.) Aan de andere kant sta ik ook sceptisch tegenover de “Human After All is de Metal Machine Music van house” brigade die is opgestaan. Een bepaalde gretigheid staat me tegen, een te makkelijke ironische houding van “zo slecht dat het weer goed wordt”. Want de subtiliteit van Human After All is dat het los van betekenisgenerator en theoretisch probleem ook een plaat is die werkt als goede pop, die je met gemak opzet en bij herhaling aan kracht wint (Bangs hield, denk ik, echt van Metal Machine Music en zijn verdediging/obsessie was, hoe moeilijk het misschien na dertig noisecultuur is voor te stellen, dapperder en eenzamer dan Human After All verdedigen.)

Dan nog is die analyse vele malen interessanter dan die van de negativo’s (veel Daft Punk fans zijn ook tegenvallers, ik verwachte toch mensen met meer gevoel voor ironie en fantasie, blijken vaak humorlozer dan een willekeurige bleekneus techno trainspotter. De schaduwzijde van popisme: dat bezitterige van fans.) Enthousiasme blijkt uiteindelijk toch een betere motor voor denken/schrijven. Ik heb nog niets gelezen wat lijkt op een interessante kritiek, die ontsnapt aan de booby traps die Daft Punk hebben aangebracht ( Imnotsoho komt in de buurt maar zijn/haar (sorry, ik kom maar niet achter zijn of haar echte naam, maakt verder niet uit) idee van een discoursloze muziekbeleving is vrees ik vrij romantisch, zelfs als je muziek toevallig, “blind”, tegenkomt slaat de tekst meteen toe. De enige uitweg die ik ken is in house, die momenten van verdwijning, de nulgraad van betekenis.)

Uitpuffen. Er ligt genoeg materiaal voor een Vet Geluid voor Vergevorderden mix (oeh, die nieuwe Mathew Jonson!) Ga me daar de komende dagen eens op concentreren.

dinsdag, maart 15, 2005

Uitgepraat? Dit is conceptuele kunst!

Een Roffe Gids voor Human After All

Whighnomy Bros & Robag Wruhme – Body Rock
Breakwater – Release The Beast
Paperclip People – Steam
69 – Jam The Box
NEU! - Isi
Black Sabbath – Iron Man
Nine Inch Nails – Terrible Lie
AC/DC – Back in Black
Kraftwerk - Numbers
Kraftwerk - Ohm Sweet Ohm

En een intrigerende lezing van Stylus. Human After All als vernietigende kritiek op rockisme? Ja, maar tegelijkertijd een die zichtbaar maakt hoe die ideologie house heeft geinfiltreerd.

Vergeet Radio-Activity. Ik bedoel dat is een niveau waarop Human After All werkt. Maar hoe meer ik er over nadenk hoe meer ik er van overtuigd raak dat we hier met een radicaal kunstwerk te maken hebben, een extreme breuk met onze verwachtingen van wat een popplaat hoort te doen. Wat blijft intrigeren is die “All Guitars By Daft Punk” zin in het cdboekje. Waarom staat dat er zo pontificaal? Terwijl iedereen inmiddels weet dat ‘Robot Rock’ compleet is gebaseerd op Breakwaters ‘Release The Beast’? Is dat onvoorzichtigheid? Of wil Daft Punk suggereren dat ze die riff noot-voor-noot hebben nagespeeld (immers waarom staat er in de credits niet alleen het standaard “contains samples by” maar ook “incorporates elements of”?) Het doet me erg denken aan de cinematograaf Christopher Doyle die vol trots vertelt over de shot-voor-shot remake van Psycho als een subversief kunstwerk, Christo in Hollywood.

Opeens bevinden we ons diep in Warhol territorium. Al die klachten van “emotieloos”, “repetitief”, “had ik ook zo in 10 minuten kunnen knippen en plakken”, je ziet Warhol al glunderen (wilde trouwens ook een robot zijn.) Het is alsof Daft Punk een soort provocatie heeft uitgebracht. Die schijnbeweging van een titel, het koketteren met de korte opnametijd het zijn allemaal valkuilen, en Daft Punk zal tenzij ik me heel erg vergis blijven zwijgen en ons het werk laten doen, glimlachen over de woede en teleurstelling, schaterlachen om theorieën als deze. Ik zei het al: tricksters, niet te vertrouwen, waarom denk je dat ze altijd maskers dragen?

maandag, maart 14, 2005

Aha! Nu komt de aap uit de mouw

Ewan Pearson over 'No Wow' van The Kills: "...it already has a rhythm track which sounds something like Plastikman through an AC30. Ace." Verdomd, hij heeft gelijk. Ergo, Patti Smith + Plastikman = The Kills.

Drumcomputer, junkiechic en fakers

Om een aantal thema’s van de afgelopen weken te vervlechten: The Kills. The Killers, The Fillers, The Datadrillers, etc. Fuck al die The-bandjes. Kan er niets aan doen maar mijn ogen gaan meteen op wazig als er weer een The-bandje wordt geprezen. Gevaar is dan: soms mis je iets leuks. Zoals The Kills. Is geen heruitvinding van rockmuziek of zo. Meer het equivalent van een muzikale snack, even heel lekker en zo weer vergeten. Had dat een paar jaar geleden ook met de Yeah Yeah Yeahs waar The Kills wel wat weg hebben vooral vanwege de Patti Smithachige stem van beide zangeressen.

Eerlijk is eerlijk de enige reden waarom ik The Kills wel ben ga uitchecken is omdat ik dacht dat ik die zangeres wel aantrekkelijk vond (uiteindelijk toch teveel een baby-face maar wel een draagster van spijkerbroek met wijde pijpen dus dat maakt weer veel goed.) Yep, dat is popmuziek. Wat me voorbij glamour en iconografie zeer bevalt aan de muziek is het minimale. Eigenlijk wist ik op het moment dat ik las dat ze een drumcomputer gebruiken in plaats van een drummer dat No Wow okay zou zijn. Zo hoor ik mijn rock graag: gruizige non-productie, repeterende riffs, geen solo’s. Einde verhaal.

En ze zijn ook zo nep als je het kan krijgen. De zangeres schijnt de complete podiumpresentatie van Jennifer Herrema te hebben gekopieerd (te dunne vrouw met piekharen die aan de microfoon hangt…inclusief de manier van roken.) Heb ook een foto gezien van haar vorige band (ja, ja de authenticiteitspolitie heeft van iedereen een dossier) en daar ziet ze eruit als een stralend gezonde tofupunker. Foei, foei. Het geluid is een kopie van een kopie van een kopie en toch maakt het allemaal niet uit, er zijn zelfs niet eens echte liedjes of memorabele melodieën. Ze zijn zelfs het beste als ze elke poging om een liedje te bouwen laten varen (de mega-stonede mantra I Hate The Way You Love 2 of Ticket Man.)

Blijf ik toch een alweer met de vraag zitten waarom ik net als Imnotsoho een sucker ben voor die junkiechic? Meest achterhaalde rockcliché dat er bestaat, zoals elke Amsterdammer weet in realiteit gewoon tragisch, en toch…en toch.

zondag, maart 13, 2005

Kraftwerk CDR

Nu we het toch over robot-soul hebben:

01 Autobahn
02 Radioactivity
03 Radioland
04 Europe Endless
05 Trans Europe Express
06 Neon Lights
07 Numbers
08 Home Computer
09 Expo 2000
10 Aero Dynamik

zaterdag, maart 12, 2005

Waking Life

Gisteren eindelijk geprobeerd om mijn net aangeschafte Waking Life DVD te bekijken en moest hem na 20 minuten uitzetten wegens een overdaad aan ideeen. Een paar jaar geleden toen ik de film voor het eerst zag liet ik dat gewoon over me heen komen maar nu wil ik het toch even op me in laten werken: de telescopische evolutie resulterend in de neo-human, de ethische schoonheid van het existentialisme, je leven als mogelijke herinneringen van jezelf op het moment van afsterven. Even bijkomen.

Een mooi bijeffect van de film is dat het wel een positief beeld geeft van Amerika, van een intelligent Amerika, een dagdroomnatie. (Ik had dat wel even nodig want, ik kan er niets aan doen, waar ik eerst alleen de kamer uitliep als George "Howdy" Bush op tv verscheen, begon die irritatie nu op alle fronten toe te slaan.)

De Ongrijpbare Kinderen Van Kraftwerk

Nou hij is er, de derde Daft Punk. Op De Subjectivisten mijn recensie.

(Mijn vergelijking van Human After All met Radio-Activity was eigenlijk intuïtief gemaakt, ‘Emotion’ deed me gevoelsmatig als afsluiter erg denken aan ‘Ohm Sweet Ohm’. En ik vond de implicatie ook wel mooi, Radio-Activity is, om onbegrijpelijke redenen, Kraftwerks meest onderschatte plaat. Ik heb die plaat ook weer eens opgezet en nu zie ik toch wel veel motieven terugkeren. De constante versnelling van ‘Ohm Sweet Ohm’ (zie ‘The Prime Time of My Life’), het media tussenstuk ‘Intermission/News’ (zie ‘On/Off’), De radio op de hoes (zie de televisie op de hoes), die zelfde ratio van duisternis en optimisme, nostalgie en futurisme. Los van de sublieme overdaad aan vocoders. Het minimalisme. Is het onbewust of hebben we toch weer te maken met een van die sneaky Daft Punk betekenislagen?)

vrijdag, maart 11, 2005

Mijn 50 cent over 50 Cent

Ook zo’n artiest wiens albums ik eeuwig moet uitchecken, zonder dat het er echt van komt aangezien mijn interesse in hiphop inmiddels is gereduceerd tot een nulpunt (geen idee wat de laatste hiphop plaat is geweest die ik daadwerkelijk heb aangeschaft. Outkast?) Maar zappend blijf ik tussen alle formules, dommigheid en, ik kan wel wat hebben op dit gebied maar kom op steeds maar weer hetzelfde, seksisme, blijf ik graag hangen bij 50 Cent. Dat komt natuurlijk al door zijn fascinerende kop, met de gezichtuitdrukking die altijd hetzelfde is, ook al probeert hij stoer boos te zijn verwacht je elk moment dat hij (door dat gebit?) in lachen uitbarst (alhoewel uitbarst, meer een Bertachtig “heheheheh”)

Weet niet of het een nieuwe clip is, ben de titel ook weer straal vergeten maar het is de meta-hiphop video. Alleen zonder ironie. 50 Cent is namelijk trashy, lelijk, goedkoop. Er is een suggestie van erotiek maar die is zo verveeld, zo ongeïnspireerd (wat moet je ook als je weer, voor de tienduizendste keer in een te groot huis rondloopt, met schaars gekleede vrouwen die niet van je af kunnen blijven.) Al helpt het niet dat 50 Cent geen “ik ben geil hoofd” heeft, want dat knaagdierhoofd zit, na zijn tot in de treuren h(v)erhaalde schietincident, gewoon vastgeschroefd. Hij blijft altijd een gespierde knuffelbeer op wiens gelaat een zweem van minachting lijkt te concurreren met vriendelijkheid.

Maar dat geeft allemaal niet want het heeft bijna iets avant-gardistisch, de verveling van de vrouwen, alsof Antonioni samen met Hype Williams hiphop video’s is gaan regisseren. En wat ik tot nu toe van hem heb gehoord is muzikaal altijd fenomenaal. Zo ontzettend minimaal en dwingend. Een machinale cadans waar 50 Cent heel fijn zijn monotone raps door heen kan weven. Altijd gebruikmakend van geluiden die zo lijken te zijn gekopieerd van een willekeurige ravetrack uit 1991. Dat is sinds Destiny’s Childs ‘Bugaboo’ vrij normaal geworden in hiphop, maar waar ik bij de veelgeprezen Usher er niet van kan genieten (want een ontzettend irritant hoofd en broehawaha-ik-heb-pijn-zang) vindt bij 50 Cent iets van synthese plaats. Het is, en dat is in hiphop een miraculeuze prestatie, egoloze muziek. De stem compleet in dienst van het ritme, de trance.

donderdag, maart 10, 2005

Ben je al ziek van M.I.A.?

Eppy @ Clap Clap Blog: Shakespeare and Politeness met een sensationele en uitputtende lezing/ontleding van zowel de tekst als textuur van M.I.A’s ‘Pop’. Het definitieve antwoord op Reynolds en zijn humorloze Wiggers With Blogs.

Op het moment dat ik de eerste foto van M.I.A. zag bekroop de gedachte: “oh, maar ze moet de concurrentie met Kylie en Beyonce aangaan.” Het is een moment waarop herkenning van charisma plaatsvindt en M.I.A. meteen naar een andere niveau wordt getild namelijk van pop mythologie en iconografie waar verlangen, lust, fantasieën regeren en tegenstrijdigheden niet zozeer waardeloos worden als floreren. Dan transcendeer je in een keer dat vermoeiende verhaal van De Straat en authenticiteit.

Het mooie van M.I.A. is dat de ambivalenties die ze in zich draagt naadloos passen op haar muziek als een soundtrack van een meta-London. London voorbij microniveau en voorbij dualismes van arm-rijk, primitief-sophisticated, lokaal – internationaal, authentiek – nep, West – Oost, etc. etc. Dit is hoe je verwacht dat 21ste eeuwse popmuziek klinkt.

woensdag, maart 09, 2005

Is dit de coolste man op aarde?


 Posted by Hello

José Mourinho. Schijnt een bijbaantje als voetbaltrainer te hebben bij Chelsea maar het plezier voorbij al dat gedraaf achter de bal zit bij deze man in het spel eromheen. Het helpt natuurlijk als je zo’n hoofd hebt, zwart haar (altijd goed geknipt) dat gunstig grijs wordt, met van die zwarte ogen waarmee je heel kwaad en neerbuigend kan kijken. Handig om je tegenstander mee te intimideren en om journalisten mee in het gareel te houden. De mond moet de juiste buiging kunnen maken wanneer je je kin omhoog doet maar je weet ook met neergebogen hoofd het veld op te lopen. Er is een esthetica van het denken.

Leuk, maar je moet ook stijl hebben. Niemand in het voetbal gaat gekleed als Mourinho. Dat zijn pakken, zo scherp en smaakvol, bij voorkeur grijs met daarover de perfecte donkere jas (niet te kort, niet te lang.) Natuurlijk is hij een acteur. Een geniaal acteur. Hij lacht fans van de tegenstander uit en wordt vervolgens door politie van het veld gehaald. Als Chelsea tegen Barcelona dreigt te worden uitgeschakeld lijkt hij een lief jongetje dat zijn favoriete club het niet ziet halen en stoer tegen zijn vader de pijn van zich af probeert lachen. Ze winnen toch en hij explodeert van authentieke vreugde maar vergeet zijn rol niet, alles tot het einde volhouden: hij stapt van het veld terwijl kussen naar het publiek worden geworpen. Zijn opponent Rijkaard die zijn provocaties steeds laconiek negeerde is gereduceerd tot een botterik (weigert Mourinho voor de wedstrijd een hand te geven), die vechtend het veld moet verlaten en ook nog eens is uitgeschakeld met zijn superieur aanvallende Barça.

Weinigen lijken zich te realiseren dat al het gezeur over negatief countervoetbal hem alleen maar sterker maken, hij is de slechterik van de film maar wel een van het soort waar je stiekem voor juicht. Elke aanval gebruikt hij om terug te kaatsen, om de tegenstander mee tot waanzin te drijven en dus fouten te laten maken. En zo voetballen zijn elftallen ook. Mourinho is een totaalkunstenaar.

dinsdag, maart 08, 2005

KM


 Posted by Hello

Eerste gedachte “moet ik lezen!” Ik begrijp echter uit recensies dat het een flutbiografie is met ook nog slechte foto’s. Jammer, jammer, zit toch echt meer in als je met een beetje ambitie op de Barthesiaanse toer gaat. Wel een waanzinnige voorkant. Zou zich een fijne concentrated novel achter kunnen bevinden (zelfs als kort verhaal vinden helaas veel mensen het onleesbaar. Tsja, als ik nou ooit ergens trots op ben geweest...)

(ik ben er trouwens van overtuigd dat Ariel Pink in 'For Kate I Wait' een sample van een fluisterende Moss heeft verwerkt, maar het is net zo geplaatst en vervlochten in de chaos dat je nooit weet of het er echt is.)

maandag, maart 07, 2005

Nog een suggestie voor DVDficatie

Nu ik For Keeps van Pauline Kael uit de kast heb getrokken lees ik er af en toe weer wat uit (met 1250 pagina's aan erudiete filmrecensies zijn er nog genoeg ongelezen gebleven.) En zo kwam ik bij 'Hail Folly!', de recensie van Novecento:

"Artists of an expansionist temperament are drawn to work in the medium, because movies are capable of being the closest thing there is to a total art. If succes and personal acclaim win these artists their freedom, their love of the unexplored possibilities can't be contained: it spills over into dream epics. In movies, sanity is too neat, too limiting."

Wat mij meteen doet denken: wordt het niet de hoogste tijd voor een DVD van The Last Movie? Zag laatst in Thom Hofmann's documentaire/interview met Dennis Hopper wat fragmenten en ik vermoed dat die film toe is aan rehabilitatie. Er hangt zo'n raar taboe rond The Last Movie (alsof Hopper die titel echt heeft waargemaakt?), dat maakt me natuurlijk alleen maar nieuwsgieriger (en het viel me op dat Hopper er nog vol liefde over sprak.)

zondag, maart 06, 2005

Dansmuziek midlife-crisis?...bwhoahaahahahaha

[scandeert voetbalstijl] Er is maar een Mathew Jonson! Dit is dus waar het allemaal om draait: machines die huilen, galactische soulmuziek. Weet niet wat dat rond minuut 12 is maar ik moet toch even "een vuiltje uit mijn oog wrijven." [met dank aan Vicent en Nathalie]

En dan kan je ondertussen Tim Finney lezen over de nieuwste Vet Geluid parels. Het is niet meer bij te houden. Wie weet binnenkort een Vet Geluid voor Veteranen mix?

Mag ik daar nog aan toevoegen: Dominik Eulbergs nieuwste 'Gasthof Zum Satten Bass'. Vetter dan Boeddha.

The Sheltering Sky: de verdwijning van taal

Gisteravond de laatste helft(?) van The Sheltering Sky (1990) gezien, een film die ik altijd heb genegeerd (Bertolucci, Afrika, Justine: “elke minuut duurt tien jaar”). Maar ik moet zeggen dat op het moment dat John Malkovich dood gaat (na wat, tien keer overacterend schijndood te zijn geweest?) en Debra Winger impulsief besluit om met een bedoeïenkaravaan mee te gaan iets vrij indrukwekkends ontstaat. Qua beelden zeker (de woestijn als oceaan, de dorpen waar je nooit het bestaan van had kunnen dromen, de kleuren) maar wat ik vooral als een radicaal en vervreemdend effect ervoer is dat er niets wordt uitgelegd, je bent net als Winger compleet onthecht (taalloos).

Sloeg er even op na wat Pauline Kael over de film te melden heeft en verrassend genoeg (voor een toch altijd redelijk trouwe Bertolucci aanhanger) is ze vrij kritisch (beschuldigingen van exotisme en het gebruik van new age clichés.) Ik weet niet, op mij komt het nooit over als een gemakkelijke wereld, de overgave aan het exotische/onbekende is altijd gelardeerd met paranoia en de woestijn veroorzaakt een paradoxale weidse claustrofobie.

Realiseerde me ook weer dat ik als tiener Debra Winger altijd idealiseerde als De Volwassen Vrouw (stoer, intelligent, seksueel maar echt, de anti-bimbo.)

zaterdag, maart 05, 2005

Okay, ik ga mee, maar...

Onze microhype, Csillag Allat Született van Venetian Snares braaf beluisterd (terwijl ik dat altijd een doodsaaie drill & bass nerd heb gevonden.) En ja, die mash-up van hongaarse klassieke muziek met jungle klinkt theoretisch ontzettend irritant is in werkelijkheid fascinerend. Voordeel is dat de vervelende ironie en pseudo-extremisme is verdwenen en dat Aaron Funk gewoon voor schoonheid gaat. Mooie stemsamples ook. Maar een sceptische observatie weerhoudt me van totale overgave: bijna alle emotionele punctum, met uitzondering van de Mentasm/Dominator riffs in 'Hajnal' en 'Második Galamb', is het product van de klassieke samples. Waarom, vraag ik aan mezelf, dan niet gewoon Venetian Snares links laten liggen en die platen opzoeken? Waarschijnlijk omdat Csillag Allat Született een soort onmogelijk combinatie is? En omdat er wel een zekere noodzaak is om dit soort klassieke muziek eens met technologie te perverteren, uit de gevangenis van goede smaak te laten ontsnappen.

(vraag die meteen in mij opkomt: gaat Venetian Snares nu ook net als M.I.A. van esthetisch toerisme/culturele toeëigening worden beschuldigd?)

Had je nog vragen?

Hedendaagse variant van monnikenwerk: Joy Division FAQ. Het is behalve waanzin ook wel ontroerend, jezelf zo'n in dienst stellen van informatie.

Hier moest ik wel om lachen:

109. 11 Jan 1980: Paradiso Club, Amsterdam, The Netherlands
Notes: The local support didn't want to play so Joy
Division stood in for them! That's why they played two
completely different sets for the price of one, totally
17 songs (including 2 encores) and more than one hour!

vrijdag, maart 04, 2005

De zwaartekracht van minimaal


Posted by Hello

Kreeg laatst een cdr van Martijn, wetenschapper van het onzichtbare, volgegooid met allerhande rock, oud en nieuw. Foutloze verzameling met de electroboogie van Death From Above 1979, kosmische doom van Yob en Soulpreacher. Op het eerste gezicht voelt een groep in dit gezelschap een beetje als buitenbeetje, namelijk Spiritualized. Hun ‘Sad Days Lonely Nights’ blijkt het hoogtepunt te zijn. Ik had de groep eigenlijk opgegeven (ook al was Amazing Grace niet echt rampzalig) maar dit, dit is een complete terugkeer naar de glorieuze vorm van Lazer Guided Melodies. Is te vinden op deze compilatie en klinkt alsof Jason Pierce de laatste tijd met sneeuwballen van een andere orde heeft zitten spelen. Er is een alert, monotoon ritme (doet wonderen als je het op de fiets hoort, een perfecte synthese met de trappende bewegingen vormend, het gevoel dat je eeuwig kan doorfietsen) waarover Pierce weer ouderwets stoned zijn blooze kan mompelen. En dan dreint en dreint het verder terwijl een ‘Sister Ray’-achtige feedback waaier de resterende tijd vult. Zorg dat die man nooit meer in de buurt van een orkest komt en laat hem alsjeblieft een album in deze stijl volspelen!

In zekere zin maakt het duidelijk waar ik naar zoek in muziek, dat het niet gaat om genres maar om een bepaald minimalisme, waar house vrij gretig gebruik van maakt maar dat net zo goed in rock, reggae, jazz en hiphop is te vinden. Dat wat NEU! met Maurizio met King Tubby met Miles Davis met Mobb Deep verbindt. En dat is ook de reden waarom ik, ook al mag ik hun draagwijdte, The Mars Volta nooit zal liefhebben. Eén idee per nummer is meestal meer dan genoeg en ik krijg bij de laatstgenoemde toch altijd de neiging om ze toe te roepen “hoho, rustig aan jullie doen jezelf nog pijn”, alsof twee hyperactieve jongetjes met een kluwen wol spelen en zichzelf binnen de kortste keren vast hebben gebonden (de Early compilatie van Scritti Politti, hoe goed de muziek ook is, kan ik om die reden ook moeilijk in een keer uitzitten.)

Misschien zit ik op het moment ook te diep in het minimalisme. Het is Earth wat de stereo domineert, samen met ‘Dylan Carlson’ het eerbewijs van Sunn o))) aan Earth , All Night Fox van The Howling Hex en de Jeff Mills soundtrack voor Three Ages (deed me eerst weinig, blijkt toch wonderschoon.) En Dub It! van Earl “Chinna” Smith mag er ook zijn.

donderdag, maart 03, 2005

Sneeuwtafreel: Sporenburg


Posted by Hello

Vaak verzucht ik tijdens zo'n troosteloze winterse regendag zonder einde verbitterd "een paar graden kouder en we zouden een pak sneeuw hebben." Na ongeveer drie dagen uitstel was het gisteren dan toch zo ver. Viel me op hoe vriendelijk mensen opeens op straat zijn als het sneeuwt (bijna alsof ouders blijer zijn met de sneeuw dan hun kinderen, want inderdaad zo intens is het dat ze bij thuiskomst vrijwel direct in slaap vallen.)

Moet toch altijd denken aan Baudrillards verzuchtiging "sneeuw is niet meer een gift uit de hemel, het valt precies op die plekken aangewezen als wintersportgebieden." Prachtige hyperbool natuurlijk, maar het geeft wel mooi het magische en nostalgische aspect van sneeuwval weer. Maar goed ook dat ik niet in een land woon waar het per definitie sneeuwt, want waarom nog iets doen als je door vallende sneeuw kan lopen?

woensdag, maart 02, 2005

De taal en de toekomst

Het lezen van Stars In My Pockets Like Grains Of Sand begint op strafwerk te lijken. Nu is Delany altijd wel een beetje een schrijver-schrijver geweest maar meestal wist hij zijn stijl redelijk te doseren. Hier lijkt Delaney echter aan iets te leiden wat ik taalnarcisme zou willen noemen. Het is een kwaal die bij modernistische schrijvers al snel op de loer ligt. Plot wordt een bourgeoisconventie en wanneer de taalnarcist die verankering verliest, krijgen dit soort boeken waar elke zin zichzelf lijkt te verplichten om niet-cliché te zijn iets vermoeiends. Interessant voor de schrijver zelf, literatuurwetenschappers en aankomende schrijvers maar als leeservaring op den duur afzien. Delaney is altijd te prijzen omdat hij aan de taalconventies van sciencefiction probeert te sleutelen, en ja plot is nooit zijn sterkste punt geweest maar het is al lastig lezen wanneer ieder personage, ongeacht sekse met zij/haar wordt omschreven, behalve als hij/zij verlangd wordt en dan wel de “correcte” sekseaanduiding krijgt.

Je merkt dan het verschil met bijvoorbeeld DeLillo, die zoveel ritmischer is in zijn taal (alsof zijn zinnen direct geboren worden, moeiteloos) dat je wordt meegevoerd in een stroom van zinnen die je niet steeds hoeft te herlezen omdat je anders de grip op de vertaling naar de verbeelding kwijtraakt. Het is het gevaar van een bepaald soort sciencefiction dat de taal van de toekomst te extreem wil doorvoeren, de balans tussen futuristische authenticiteit en een zekere suspension of disbelief aangaande de taal die men in de toekomst spreekt (gewoon Nederlands bijvoorbeeld.)

Niet dat taalextremisme in sciencefiction per definitie een slechte zaak is. Ballards The Atrocity Exhibition is nog extremer plotloos maar gaat eigenlijk vanaf de eerste pagina de afspraak met de lezer aan dat hij/zij niets anders hoeft te verwachten. Barefoot In The Head van Brian Aldiss veranderd gestaag in een wervelstorm van taal maar dat is een logische uitwerking van de plot. Delaney zelf gooit in het laatste hoofdstuk van Dhalgren alle remmen los maar dan leef je al een tijd lang in de taal van Dhalgren. (Vermoed overigens nu ik Stars… koppig in lange stukken doorlees, dat wanneer ik het boek ooit zal herlezen het waarschijnlijk veel beter zal bevallen. Je hebt nu eenmaal van die boeken die je…verticaal moet lezen.)

Heb trouwens mijn New Worlds anthologie binnen. Meestal vallen dat soort verloren klassiekers tegen, maar in het geval van Pamela Zoline’s “Heat Death of the Universe” dus niet. Alsof ik mijn Moeder ontdek:

“Sarah Boyle imagines a whole world which has become like California, all topographical imperfections sanded away with the sweet-smelling burr of the plastic surgeon’s cosmetic polisher, a world populace dieting, leisured, similar in pink and mauve hair and rhinestone shades. A land Cunt Pink and Avocado Green, brassiered and girdled by monstrous complexities of Super Highways, a California endless and unceasing, embracing and transforming the entire globe, California, California!”

dinsdag, maart 01, 2005

Vet Geluid: cursus voor gevorderden (inclusief minimix)

Felix Da Housecat – Ready 2 Wear (Benny Benassi remix)
Populisme. Geen vies woord op de dansvloer. Dit is de remedie tegen sikwrijvers en de bier-en-bral-op-de-dansvloer brigade. Brute riff, een schaduw van het elegant/melancholische origineel, wat franse filters er over heen en om het af te maken tegen het einde het punctum van een paar goedgeplaatste crossfade stotters.

Rammstein – Keine Lust (Black Strobe remix)
Genadeloos. Brommende bas, kale hakbeat, wat spookachtige sonarblieps, de streng-germaanse stem en dan De Riff. Kortom de militaristisch/homoerotische anti-extase van EBM botst met het rave-genot: synthese. Fraai verscholen punctum in de staart waar het geluid als door een sidderlaar wordt geëlektrificeerd.

DJ T vs Freestyle Man – Beat the street/Acid Bath
Vet Geluid wordt nog wel eens abusievelijk een acidrevival genoemd, vaak uit onwetendheid maar soms ook gewoon vanuit een kwaadwillig ideologisch gezichtspunt (een soort “als het retro is, kan het niet al te belangrijk zijn en hoef ik me geen zorgen te maken/te schamen dat ik niet heb opgelet” gedachtegang.) Drie denkfouten: 1) echte acid nostalgie zou naar de periode 87-98 gericht moeten zijn en vreemd genoeg hoor je die vorm van acid, superhectisch en springerig, nooit. 2) het acidgeluid is altijd nieuw, klinkt altijd fris, alsof de tijd geen grip op dat grillige geluid kan krijgen. 3) acid is nooit verdwenen, het is een continuüm in dansmuziek (parallel aan het zogenaamde hardcore continuüm.) Zo wordt de muziek van DJ T en zijn kornuiten op Get Physical (koop die labelmix!) begrijpelijk, ja het is acid maar nooit klinkt het ouderwets. Ze strooien kwistig met nieuwe modellen, nieuwe combinaties.

ABYSM – Future Love/Future Funk
Maar moet het altijd zo hakken en brommen? Nee hoor, luister maar naar Ada en ook ABYSMs subtiele space-funk die in ‘Future Love’ swingt als Pong in een echokamer en in ‘Future Funk’ heel voorzichtig wegrolt langs hemelse piano, robotstemmetjes en mechanische dubdolfijnen. Een soort LTJ Bukem van Vet Geluid.

Ik heb de tracks even snel in een mix gegooid met drie extra nummers en dan heb je: Vet Geluid voor Gevorderden (winmedia formaat, yousendit link dus beperkt actief.)

01 ABYSM – Future Love
02 DJ T vs Freestyle Man – Beat The Street
03 DJ T vs Freestyle Man – Acid Bath
04 ABYSM – Future Funk
05 Rocco Branco – Kapital
06 Rammstein – Keine Lust (Black Strobe Remix)
07 Tiefschwarz – Issst
08 Fischerspooner – Just Let Go (Thin White Duke Remix)
09 Felix Da Housecat – Ready 2 Wear (Benny Benassi Remix)