dinsdag, maart 01, 2005

Vet Geluid: cursus voor gevorderden (inclusief minimix)

Felix Da Housecat – Ready 2 Wear (Benny Benassi remix)
Populisme. Geen vies woord op de dansvloer. Dit is de remedie tegen sikwrijvers en de bier-en-bral-op-de-dansvloer brigade. Brute riff, een schaduw van het elegant/melancholische origineel, wat franse filters er over heen en om het af te maken tegen het einde het punctum van een paar goedgeplaatste crossfade stotters.

Rammstein – Keine Lust (Black Strobe remix)
Genadeloos. Brommende bas, kale hakbeat, wat spookachtige sonarblieps, de streng-germaanse stem en dan De Riff. Kortom de militaristisch/homoerotische anti-extase van EBM botst met het rave-genot: synthese. Fraai verscholen punctum in de staart waar het geluid als door een sidderlaar wordt geëlektrificeerd.

DJ T vs Freestyle Man – Beat the street/Acid Bath
Vet Geluid wordt nog wel eens abusievelijk een acidrevival genoemd, vaak uit onwetendheid maar soms ook gewoon vanuit een kwaadwillig ideologisch gezichtspunt (een soort “als het retro is, kan het niet al te belangrijk zijn en hoef ik me geen zorgen te maken/te schamen dat ik niet heb opgelet” gedachtegang.) Drie denkfouten: 1) echte acid nostalgie zou naar de periode 87-98 gericht moeten zijn en vreemd genoeg hoor je die vorm van acid, superhectisch en springerig, nooit. 2) het acidgeluid is altijd nieuw, klinkt altijd fris, alsof de tijd geen grip op dat grillige geluid kan krijgen. 3) acid is nooit verdwenen, het is een continuüm in dansmuziek (parallel aan het zogenaamde hardcore continuüm.) Zo wordt de muziek van DJ T en zijn kornuiten op Get Physical (koop die labelmix!) begrijpelijk, ja het is acid maar nooit klinkt het ouderwets. Ze strooien kwistig met nieuwe modellen, nieuwe combinaties.

ABYSM – Future Love/Future Funk
Maar moet het altijd zo hakken en brommen? Nee hoor, luister maar naar Ada en ook ABYSMs subtiele space-funk die in ‘Future Love’ swingt als Pong in een echokamer en in ‘Future Funk’ heel voorzichtig wegrolt langs hemelse piano, robotstemmetjes en mechanische dubdolfijnen. Een soort LTJ Bukem van Vet Geluid.

Ik heb de tracks even snel in een mix gegooid met drie extra nummers en dan heb je: Vet Geluid voor Gevorderden (winmedia formaat, yousendit link dus beperkt actief.)

01 ABYSM – Future Love
02 DJ T vs Freestyle Man – Beat The Street
03 DJ T vs Freestyle Man – Acid Bath
04 ABYSM – Future Funk
05 Rocco Branco – Kapital
06 Rammstein – Keine Lust (Black Strobe Remix)
07 Tiefschwarz – Issst
08 Fischerspooner – Just Let Go (Thin White Duke Remix)
09 Felix Da Housecat – Ready 2 Wear (Benny Benassi Remix)