maandag, maart 21, 2005

Vet Geluid voor Veteranen

De stroom van goede nieuwe tracks in 2005 (plus achterstallig onderhoud uit 2004) is van dien aard dat het alweer tijd is voor een Vet Geluid update. Vet Geluid Voor Veteranen, een melancholische variant deze keer (41 minuten, winmedia via yousendit dus 7 dagen actief als download.)

Mathew Jonson – Marionette
Soms heb ik het gevoel dat Mathew Jonson alleen bestaat zodat Vincent en ik elkaar superlatief na superlatief kunnen toezingen. De man kan gewoon niets fout doen. Hij is op het moment techno. Met dat signatuurgeluid: ruimtelijke emotionaliteit. (Die liveversie op de B-kant mag er ook zijn trouwens.)

Hell – Je Regrette Everything (Superpitcher remix)
Het alweer twee jaar geleden verschenen NY Muscle album is altijd ondergewaardeerd geweest. Nu blijkt dat Hell weer eens flink op de zaken vooruit liep en waart het in remixvorm als een geest door Vet Geluid. Het zwakste nummer van dat album krijgt een fabuleuze herbewerking van die andere emogigant Superpitcher. Het is allemaal weer zo heerlijk wollig, je kan er eeuwig in wegslapen.

John Tejada – Sweat (On The Walls)
Clubkraker zonder dat het een euforische rampestamper is. Voor een track die handelt over het genot van uitgaan is het zelfs vrij ingetogen (schaduwen van Tyree’s ‘Video Crash’.)

Vince – Superworld (DJ T remix)
Vet Geluid zonder Get Physical? Nah. Alweer een vrij melancholische track met hele fijne handclaps. Lover’s acid, zoals Luke Viberts nieuwe album het noemt.

Envoy – Move On (Alex Smoke Dub)
Vet Geluid met hints van de goede oude vertrouwde Maurizio skank en een de stem van een robot die teveel heeft gerookt en vervolgens flink uit elkaar wordt getrokken.

Alex Under – Las Bicicletas
Uit de minimale school van Trapez een luchtige variant van Vet Geluid.

Basteroid – Against Luftwiderstand (Remix by Ada with Metope and Jack Fairley)
Dit is hem! Dit is zo ontzettend goed. Basteroid levert de brombas, maar het is Ada’s stem, de stem van de mooiste, meest zuchterige ijskoningin, die hier heerst in een met Jack Fairley gezongen pingpongduet.

Dominik Eulberg – Gasthof Zum Satten Bass
De bioloog met het oog voor prachtige titels blijft ook strooien met vetheid. Meest functionele track van de mix, Eulberg heeft geen enkele poppretentie, hij bestudeert basgeluiden zoals hij de Zuid-Beierse boomkever bestudeert, vol liefde.

Feist – Inside And Out (Ewan Pearson and Usher Elektronischer Dub)
En dan iets speciaals. Pearson gaat aan de slag met zangeres Feist en houdt het tempo laag (113 bpm) om zo voorzichtig met de puzzelstukjes van haar stem iets groots op te bouwen.