vrijdag, juli 22, 2005

Concept megamix

Heb de hele Concept serie gedownload. Concept was een reeks 12-inches van Richie Hawtin die hij in 1996 maandelijks uitbracht. Ben ze natuurlijk vaak tegengekomen op een van zijn mixes maar destijds werd de serie als te minimaal, te afstandelijk afgedaan/bekritiseerd en ik heb daardoor de daaropvolgende cd compilatie en het remixalbum van Thomas Brinkmann altijd genegeerd. Met die kaalheid valt het uiteindelijk ontzettend mee, al zal dat ook wel een deel gewenning zijn. Alleen, wat moet je met bijna 3 uur minimale Hawtin techno? Allemaal achter elkaar luisteren?

Nee, daar moet je als een echte technonerd zelf een megamix van maken. En dan opent zich opeens een hele wereld voor je. Wat enigszins abstracte en afstandelijke muziek lijkt, wordt een levende, diepe en warme muziek, gevuld met goddelijke details. Zelfs voor een amateur heel makkelijk te mixen. Het knispert en tikt van tijd tot tijd “onhanding” langs elkaar heen en zelfs dan werkt het (ontstaat er een probleem dat zichzelf oplost.) Soms krijg ik het voor elkaar om drie tracks naast elkaar te laten lopen, al heb je, eerlijk is eerlijk, een ware mixmeister als Hawtin nodig om er werkelijk iets speciaals van te maken.

Het maakt ook weer veel duidelijk over Hawtins DJ-methode. Dit soort platen schenken een ongekende vrijheid, een uitnodiging tot improvisatie, niet alleen door ze op verschillende manieren over te laten lopen (de mogelijkheden zijn oneindig, er zijn ontelbare mooie Concept mixen te verzinnen, dit is de meest basale, waarbij de platen in een reeks van oplopende BPMs achterelkaar zijn gemixt) maar door met filters details te laten verdwijnen en verschijnen. Het is me al eerder bij DJ’en opgevallen dat tracks als ‘Spastik’ en ‘Panikattak’ compleet verborgen lagen bevatten die je met een draai een de basknop kan ontsluiten. Digitaal mixen geeft een leuk resultaat maar ik heb het vermoeden dat je werkelijk iets moois kan maken als je de echte 12-inches in real-time met drie draaitafels mixt en je direct met je vingers aan knopjes kan draaien, een kleine crossfade hier, een backspin daar kan plaatsen.

Niet voor iedereen, gok ik, maar de technofreaks, minimalistas en soulacidkikkers zullen hier misschien plezier aan beleven.

Concept megamix (45:35)