vrijdag, mei 20, 2005

Synthese mix

Een mix met nadruk op techno (minimaal, lichtvoetig) en toch een vettig staartje.

Lawrence – A Quiet Day
Een van de drie beatloze miniaturen op het weer wonderschone maar ergens ook wat voorspelbare nieuwe album van Lawrence The Night Will Last Forever.

Mathew Jonson & The Mole – Dirt Road and a Boat From Soundwave
Mathew Jonson op Kompakt! Weer een samenwerking met The Mole (geen idee wie dat is) die resulteert in opperbeste Jonson magie. De 10-minutengrens wordt weer gebroken, er is weer een cadans, een sinistere melodielijn en vooral een bloedmooie baslijn.

Steve Barnes – Cosmic Sandwich (Dominik Eulberg remix)
De Kosmische Boterham is al eens eerder langsgekomen. Hier tuurt onze favoriete vogelspotter eens naar de sterren en geeft het af en toe net even een lekkere dansvloer versnelling.

Steve Barnes & Riley Reinhold – Odyssey
Platen met titels als Discovery en Odyssey zijn altijd goed (dat zijn helaas twee nostalgische termen geworden.) Van vorig jaar naar het schijnt. Doet echter niets af aan het feit dat dit een hele lekkere plaat is, een soort spacey variant van ‘French Kiss’ (punctum is de ontzettende wrede glijbas die ergens halverwege tevoorschijn komt.) Een van mijn favoriete tracks van het moment. En met al die net-niet albums van de laatste tijd is Barnes toch wel een beetje naast Mat Jonson de man geworden die techno naar een hoger plan moet gaan tillen.

Ada – Lifedriver (Sascha Funke mix)
Geen mix zonder Ada natuurlijk. Het eerste deel van de Blondix remixserie is uit en Sascha Funke verbouwt ‘Lifedriver’ (vind ik een van haar mindere tracks) om tot een subtiel acidtrackje.

Constant Ritual – Hard Way To Come
Uit 1990. Volgens mij laatst bij Gutterbreakz opgehaald. Detroit nietwaar? Fascinerende track die ergens het model in zich draagt voor de Maurizio serie.

Deadbeat – Abu Ghraib (Reconfiguration)
Geen idee wie dit is, laatst opgepikt bij een van die mp3blogs. Politieke techno al is dat voorbij de titel lastig te merken. Is gewoon een mooie, swingende en ingenieus in en uit elkaar draaiende technotrack

Alex Smoke – Brian’s Lung
Het recentelijk uitgebrachte Incommunicado is een aardig technoalbum, af en toe een beetje saai en braaf maar met een paar steengoede bromtracks. Zoals ‘Brain’s Lung’, maar dat moet ik ook wel zeggen want de oude vertrouwde ‘Dominator’ stofzuiger is van stal gehaald. Mooiste geluid wat er bestaat.

Black Strobe – Deceive Play
Ze beginnen nu wel heel gevaarlijk in de buurt van Front 242 epigonisme te komen. Zeer adequaat en charmant uitgevoerd maar toch enigszins irrelevant als je in staat bent om zoiets subliems als de ‘Abusator’ remix de wereld in te slingeren. Voordeel is dat ‘Deceive Play’ heerlijk overgaat in:

Blues Explosion – Mars Arizona (DFA remix)
Jon Spencer en zijn kornuiten volg ik al tijden niet meer. Het LCD Soundsystem album was een aanfluiting. En dit is dus tegen alle verwachtingen in zwaar briljant. Er is een zekerheid in muziek: het is onmogelijk om met de éénvingerige Stooges pianoriedel een plaat te verknallen. Spencer telt cool af en gooit er een paar keer “c’mon” tegenaan, het nummer duurt een eeuwigheid en dan, geniale zet, tegen het einde komt er nog een generieke trance oeh-de-engelen-zingen-ons-toe melodie langs die zo absurd is dat het wel moet werken. (Het afkraken van LCD Soundsystem was een duidelijk zaak van tough love, de heren kunnen namelijk dit.)

Etienne de Crecy – Someone Like You (fast track vocal mix Benny Benassi remix)
Kan er niets aan doen maar Deleuze en Guattari schrijven: “Why such a dreary parade of sucked-dry, catatonicized, vitrified, sewn-up bodies, when the Body Without Organs is also full of gaiety, ecstasy, and dance?” Benny Benassi is de Remix Koning, onaantastbaar voor je Tiefschwarzes, je Tigas, je Joakims, etc. Het lijkt zo eenvoudig maar niemand lanceert je zoals Benassi, rechtstreeks de chaos in waar intensiteiten over je heen golven.

Synthese mix (60:12) (klikt hier voor de mp3)

01 Lawrence – A Quiet Day
02 Mathew Jonson & The Mole – Dirt Road and a Boat From Soundwave
03 Steve Barnes – Cosmic Sandwich (Dominik Eulberg remix)
04 Steve Barnes & Riley Reinhold – Odyssey
05 Ada – Lifedriver (Sascha Funke mix)
06 Constant Ritual – Hard Way To Come
07 Deadbeat – Abu Ghraib (Reconfiguration)
08 Alex Smoke – Brian’s Lung
09 Black Strobe – Deceive Play
10 Blues Explosion – Mars Arizona (DFA remix)
11 Etienne de Crecy – Someone Like You (fast track vocal mix Benny Benassi remix)