zondag, mei 22, 2005

Ajax - Groningen 2-1

De laatste slechte wedstrijd van het seizoen dat snel vergeten dient te worden. Ajax mist duidelijk een figura, een generaal, iemand die lijnen kan uitzetten. Nou kan je zonder zo’n speler ook ver komen maar dan moet je een machine bouwen. Dat lijkt me de uitdaging voor Blind, een systeem bouwen waardoor de bal moeiteloos circuleert. Laatste wedstrijd ook van Van der Vaart en hij maakte zijn afscheidsgoal, leuk maar ik zal hem niet missen.

Dan maar snel even in een paar categorieën:

Speler van het jaar: Escudé.
De eerste keer dat ik Escudé zag voetballen dacht ik “daar gaat de toekomstige aanvoerder van Ajax.” Ook al is hij altijd een verdediger met stijl geweest leek dat lange tijd een minder gelukkige voorspelling. Vaak werd hij ten onrechte afgekraakt omdat hij wat langzaam is (en “supertalent” Heitinga de basis in moest worden gepraat, zo gaat dat helaas met chauvinistische Ajaxfans tegenwoordig.) Een van de grote fouten van Koeman is geweest om Escudé aan het begin van het seizoen te passeren voor het dramaduo Heitinga – De Jong (zoals de vervanging Stekelenburg voor Lobont ook nergens op sloeg.) Maar goed kwaliteit komt vanzelf boven drijven en samen met de andere meevaller van het jaar, Grygera, is hij nu het centrale duo. Terecht ook tot aanvoerder benoemd want hij is ook qua persoonlijkheid ontzettend gegroeid.

Aanwinst: Rosales
Verreweg de beste pure voetballer die op het moment bij Ajax rondloopt. Wordt alleen niet zo goed begrepen (met uitzondering van Trabelsi en Pienaar). Moet alleen nog werken aan zijn voorzet (zoals het hele team trouwens. De laatste spits die er tegen de 30 inschoot was Shota Arveladze, niet toevallig omdat hij in een team speelde met de laatste goede vleugelspeler van Ajax: Michael Laudrup.)

Comeback: Trabelsi
Exemplarisch.

Tegenvaller: Van der Vaart
Moeilijk om een keuze te maken. Heitinga is in een seizoen van toekomstig leider verweekt tot houten klaas/bankzitter. Maxwell is een schaduw van de Voetballer van het Jaar geweest. Maar dat valt in het niet bij Van der Vaart. Wat mij het meest irriteert aan Van der Vaart is niet zijn gebrek aan zelfkritiek maar zelfverbetering. Nooit heeft eens de moeite gedaan om zijn looptechniek te verbeteren. Hij straalt uit dat hij alles al kan, dat alles vanzelf gaat. Maar als je jezelf vervolgens volvreet en het gevoel voor opportunisme je in de steek laat, verander je opeens in een modale voetballer. Heeft ook pech gehad dat hij te snel de hemel is in geprezen, te belangrijk is gemaakt door Co, een aanvoerderband toegeworpen kreeg waar hij totaal niet de persoonlijkheid voor bezit en vooral: zich nooit op een specifieke positie heeft kunnen richten. Kortom het is niet allemaal zijn schuld al zie ik hem graag vertrekken, teveel ego, te weinig potentieel om tot een echt grote voetballer uit te groeien. Een nieuwe Vanenburg.

Gemist: Ibrahimovic
Hij mocht wel vertrekken. Zijn gemis was op te vangen. Was toch altijd een lastige jongen. Terwijl hij er duidelijk zin in had, getuige zijn weergaloze goal tegen NAC (met gemak het doelpunt van het jaar.) Ajax mag zich trouwens wel eens achter de oren krabben als het de vraag probeert te beantwoorden waarom Ibrahimovic in de Serie A (met lastigere verdedigingen en spelend voor een relatief oncreatief Juventus) meer doelpunten maakt dan in de Nederlandse competitie. Ik zie onder hand wel een patroon.