zaterdag, november 06, 2004

Wervelstorm van meningen

Op een hoekhuis van Sporenburg hangt al dagen een Amsterdamse driekruis halfstok. Ondertussen is het genieten van de zaterdagkrant (waarin de afgelopen dinsdag waarschijnlijk vanuit elke kant is belicht.) Met wat verrassende uitschieters:

Positief over:

Afshin Ellian. Normaal een impertinente kwal (maar wel een waar ik erg veel respect voor heb.) Laat nu zijn overslaande plaat van politieke islam en grondwet even voor wat het is en roept verrassend op tot het stoppen van het discrimineren van de islam door er juist meer grappen over te maken (en door een kritischere academische benadering.) Juist, alleen wel als tweerichtingsverkeer mogelijk is.

J.A.A. van Doorn. Dat heb je ook meer nodig. Een kalme analytische blik. “Die burger [van Gogh] verdedigde niet ‘de democratie’ maar hij maakte uitbundig gebruik (en misbruik) van de vrije meningsuiting die de democratie toestaat. Zijn gewelddadige dood is diep te betreuren maar zijn woeste provocaties, die iedereen konden treffen en die de laatste tijd vooral de islam als doelwit hadden, hebben de democratie geen dienst bewezen.”

Bart Jan Spruyt. Ben ik de enige die de oprichting van Lijst Amadeus in deze week opportunisme van het laagste soort vind? Wel interessant dat Spruyt van de conservatieve Edmund Burke Stichting zijn secondant wordt. Heb helemaal niks met zijn politieke en filosofische denkbeelden maar het is ten minste een intelligente man die reflexief genoeg is om zichzelf ‘te onhandig en verlegen’ voor de politiek te noemen. “Ik zie ook wel dat er op rechts allerlei idioten en gefrustreerde proleten rondlopen. Als je dat allemaal maar een stem geeft, houd ik mijn hart vast voor wat er met dit land gebeurt.” Dat gat op rechts wordt nu afgesloten en met een beetje geluk ontstaat er een stammenoorlog en versplintering in dat inmiddels tjokvolle veld (CDA, VVD, LPF, Amadeus). Waarna links de zaak overneemt (in de laatste peiling stijgt de totaal onbevlogen PVDA toch weer een zetel.)

Negatief over:

Het schrijversgilde spreekt…en had beter kunnen zwijgen. Het valse schoothondje Pam verkondigt dat Het Orakel (Mulisch) overweegt om het land te verlaten (dus? Doe het! Doe het!) Gelukkig is er dan nog Het Tweede Orakel, van der Heijden, die in een warrig stuk de Grote Schrijver probeert uit te hangen (hij kijkt trouwens wel erg veel televisie.) Maakt cruciale fout door de advocaat van Mohammed B. aan te vallen omdat deze het waagt om protest aan te tekenen tegen het openbaren van De Brief (ik zie trouwens niet in hoe paniek zaaien het landsbelang dient.) En dan nog Zwagerman die na een doorwrochte metafoor van een vrouw die bijna door een automobilist wordt overreden op een zebrapad, alle moslims opdraagt tot "gewetensonderzoek omdat Mohammed B. heeft gehandeld met beroep op hetzelfde boek dat zij als heilig beschouwen." (Ik weet niet, zal het iets met interpretatie te maken hebben? Moeten alle christenen ook maar eens een gewetensonderzoek doen met betrekking tot hun heilige boek en de situatie in Noord-Ierland? Die brief is duidelijk het product van een psychopaat en had bij wijze van spreken vol citaten uit Suske & Wiske en Het Vliegende Bed kunnen staan.) Nee, wijze, scherpe of helende woorden hoeven we uit die hoek helaas niet te verwachten.