donderdag, juli 28, 2005

Extrawelt - Soopertrack

Nieuwste 12-inch op Border Community dat snel, heel snel het gaafste label in house aan het worden is. De onvermijdelijke labelcompilatie kan niet anders dan geniaal worden en, wanneer de timing goed is, een nieuwe richting afdwingen voor house. In zekere zin presenteert het een Engels antwoord op Kompakt (of misschien de ontmaskering van Kompakt als verkapte progressive house stijl*) al is trance ook nooit ver weg. Kom er alleen niet achter waarom tracks als 'Soopertrack' zich onderscheiden van het werk van andere melancholici als Mathew Jonson, Ada, Superpitcher of Lawrence. Waar het me erg aan doet denken zijn de meer emotech tracks van Laurent Garnier circa zijn ondergewaarde Shot In The Dark debuut. Of zelfs daar voor: de 'A Bout De Souffle' E.P.

(Zone Day van The MFA op Bpitch moet ik trouwens nog een beetje aan wennen. Dat is wel heel erg terug-naar-1991, een soort alternatieve geschiedenis waar The Prodigy op Warp zitten...zie vooral 'Rinse Time'. Rare vrolijke muziek waar ik, in het geval van 'The Overhang' erg nostalgisch van wordt...nu klinkt 1991 opeens heel ver weg.)

* dat is een theorie. Waar ik zelf niet helemaal voor ga. Het ontkent namelijk het belangrijkste aspect dat Kompakt zijn eigen karakter geeft: pop. Soms uitgesproken liedjes gericht (de structuur van pop) maar eigenlijk meestal een radicalere variant: techno-als-pop (een idee dat een track nu gewoon pop is.) Border Community wil zeker geen popmuziek zijn.

(vergeet de B-kant 'Zu Fuss' trouwens niet. Die track bezit de meest subliem vervreemdende Detroit melodie sinds Carl Craigs 'Manufactured Memories'.)